Muziekfabriek

Muziekfabriek

Wil jij je eigen muziek programmeren?

Met het muziekfabriek-programma kun jij je eigen muziekstukken componeren! Sleep de noten naar een andere hoogte om een ander muziekstuk te maken. Druk op de spatiebalk om je muziekstuk te starten. Als de ‘activator’ (de rode lijn) langs een noot komt wordt die noot gespeeld. De noot zegt ook welke hoogte hij heeft met een spreekballon.

Dit is de code van de activator, als je op de spatiebalk drukt gaat hij naar het begin. Dat is op x = -188 en y = 107. En dan schuift hij langzaam, met stapjes van 1 naar rechts. Wil je dat je muziek sneller gespeeld wordt? Verander de 1 in de herhaal dan maar eens in een 2 of een 3. Dan klinkt je liedje al heel anders.

De code van de noten heeft een hoop blokjes, maar schrik niet, moeilijk is het niet hoor. Elke keer als een nootje wordt aangeraakt door de activator, kijken we hoe hoog de noot op de notenbalk staat:

Bij iedere positie hoort een noot. Dat is eigenlijk net zoals jij als mens noten leest. Maak jij nu een mooi muziekstuk met meerdere noten? Als je drie niet genoeg vindt, dan kun je op een noot klikken en die ‘dupliceren’. Dat betekent kopiëren.

Dan krijg je nog een extra noot. Je kunt er zoveel in je lied zetten als je maar wilt.

Hou je niet van piano? Dat geeft niks, er zitten nog 20 andere muziekinstrumenten in Scratch. Kies er eentje en klik daarna op het hele groene blokje, en het is meteen ingesteld.